torsdag den 29. december 2011

Emne: Ude og Hjemme

Ude og Hjemme dækker bla. over udvandring, indvandring, udlængsel, rejser, livet hjemme.

Når du har læst en bog til emnet Ude og Hjemme, skal du skrive en kommentar til dette indlæg med hvad du har læst.

14 kommentarer:

 1. Mit første svar på bogudfordringen er Lone Aburas, Føtexsøen.

  Bogen handler om Lene, der har en egyptisk far og en dansk mor. Hun er vokset op på Vestegnen, arbejder i en Føtex og drømmer om at blive forfatter. Hendes barndom er ikke typisk dansk, men det er Lene, som uden held forsøger at lære sig arabisk og føle et fællesskab med hendes egyptiske familie.

  Det er en sød og tankevækkende bog, som giver et fantastisk indblik i 70'er - 80'ernes Høje Tåstrup. Så forskelligt fra mit nordjyske barndomsland, men samtidig så ens.

  At jeg har kastet denne bog ind under emnet Ude og hjemme bunder i Lenes tilhørsforhold i to kulturer, samt at bogens handling på mange måder er om netop det: Lene er både ude og hjemme her og i Egypten. Hun er hundrede procent dansk, men alligevel ikke helt. Og selvom hun ikke føler sig hjemme i Egypten eller i det arabiske sprog, hører hun alligevel til som en del af den store egyptiske familie.

  SvarSlet
 2. Jeg har læst Liza Marklund: Sort Hvid. Bogen foregår henholdsvis i Stockholm hjemme ved Annika Bengtzon, og så foregår den i Nigeria, hvor hendes mand bliver kidnappet og hun må tage til med løsepenge.

  SvarSlet
 3. Jeg har læst 'En sandsynlig historie' af Karin Alvtegen, der dels handler om Anders, der efter et selvmordsforsøg lander på Helenas hotel i Norrland som altmuligmand. Hun ved ikke at han er millionær og led og ked af det indholdsløse liv.
  Dels - og mest - handler den om Helena, der sidder tilbage med hotellet, efter at hendes mand, Martin, er vendt hjem til Stockholm, hvorfra han forsøger at holde kontakten til deres fælles datter. Hotellet var deres - mest Helenas - forsøg på at føre en ønskedrøm ud i livet: Forlade Stockholms jag ogf stress og leve det enkle liv på landet. Men så enkelt er det ikke. Fin lille bog om det umulige i at flygte fra sin fortid.
  vh Marit

  SvarSlet
 4. Jeg har læst Ulla Terkelsens "Vi kan sove på flyveren". Bogen er delt mellem Ulla Terkelsen erindringer om hendes korrespondentliv rundt om i verden, samt journalisten Andreas Fugl Thøgersens beskrivelser og iagttagelser af Ulla Terkelsen som person og som korrespondent.

  Bogen giver et virkelig spændende indblik i korrespondentlivet. Bogen er velskrevet, sjov, tragisk og spændende på een gang og Ulla Terkelsen skriver eminent.

  "Vi kan sove på flyveren", synes jeg, passer ind under kategorien "Ude og Hjemme" da den netop omhandler disse aspekter - hvornår er man ude og hvornår er man hjemme, når man har et liv på farten. Kan man nogen sinde "settle down" eller vil man altid have den udrejselyst siddende i kroppen, selv når man har fået barn og mand?

  Fantastisk læsning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå.. Flot.. Brain fart.. Bogen hedder jo så "Vi kan sove i flyvemaskinen".. but still.. fantastisk

   Slet
 5. Jeg har læst Katrine Marie Guldagers novellesamling: Kilimanjaro. Jeg skulle på påskeferie og fandt bogen i reolen, fordi den var lille og tynd. Men den har mange andre kvaliteter end at være lille og tynd! Jeg har tidligere læst Katrine Marie Guldagers novellesamling: København. Jeg tror, at Kilimanjaro vil efterlade et mere tydeligt spor i min hjerne! Flere af novellerne er skrevet med udgangspunkt i forfatterens harme, f.eks. over urimelige sociale forhold i Dar es Salaam. Men også over hensynsløs adfærd i flyvemaskiner! Novellerne handler med andre ord om stort og småt... Og de foregår i Danmark og i Afrika. Bag på bogen står: Fra Danmark til Afrika, fra København til Kilimanjaro, scenen er sat både nær og fjern i Katrine Marie Guldagers nye, sammenflettede noveller.

  Jeg kunnne genkende de afrikanske stednavne i novellerne fra Jakob Ejersbos Eksil. Jeg har aldrig været i Afrika, sådan rigtigt. Men dette forår byder på en litterær tur rundt i Afrika. Jeg startede i Sydafrika med Henning Mankells Den hvide løvinde. Så tog jeg til Tanzania med Katrine Marie Guldagers Kilimanjaro. Snart tager jeg til Egypten med Alaa Al-Aswanys Yacoubians Hus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil føje denne rettelse til min beskrivelse af novellerne: Man kan ikke sige, at de handler om stort og småt. For de er ikke minimalistiske, eller hvad det nu end hedder. De handler om store ting som omsorgssvigtede børn, kvinder der tvinges til sex, mænd der køber sex, trafikulykker med døden til følge.

   Slet
 6. Jeg har læst Den sommer alting ændrede sig, som foregår en sommer, hvor hp er ude at rejse (i sommerhus)

  SvarSlet
 7. Under dette tema har jeg læst The Other Hand af Chris Cleave. I bogen møder vi pigen little Bee. Little Bee er fra Nigeria og oplevede fra udkanten af sin hjemby hvordan soldater dræbte byens indbyggere i oliens navn. Little Bee kastes ud i en flugt, hvor hun til sidst ender på et asylcenter udenfor London. Under flugten har hun et skæbnesvangert møde med den engelsk overklasse. Hvem er de stærke og hvem er de svage? Hvem er parat til at ofre - ofre sig selv?

  Jeg vil ikke sige mere.

  Jo, alligevel.
  Bogen handler om at komme fra en by, hvor selv Biblen er fra en nødhjælpskasse. Og i øvrigt slutter med 27. kapitel af Matthew: My God, my God, why hast thou forsaken me? Punktum! Så er det ikke let, vel?
  Den handler også om, hvorfor det er en virkelig god ide, at donere neglelak til nødhjælpsindsamlinger og om at vi bør tænke os om når det kommer til asylpolitikken.
  Endelig handler bogen også om, hvorvidt 'hjemme' kan indeholdes i en gennemsigtig FN-pose.

  Bogen er god! Ingen tvivl om det. Men det handler om et emne, der er bragt op mange gange før. Hvad der gør denne bog god er det humoristiske element og så de overraskende udfald handlingen tager i løbet af fortællingen. Selvom meget er sagt før, er det et vigtigt emne! Bogen er derfor mit bud på en Ude og hjemme- bog i Bogudfordringen.

  SvarSlet
 8. Under temaet "ude og hjemme" har jeg læst Jane Aamunds bog "Dengang det var sjovt - Erindringsglimt" som omhandler små historier/oplevelser Jane Aamund har haft både ude og hjemme. Min anmeldelse af bogen kan læses her: http://sarahsbythewayboeger.blogspot.co.uk/2012/09/jane-aamund-dengang-det-var-sjovt.html

  SvarSlet
 9. Indenfor kategorien Ude og Hjemme, har jeg læst endnu en John Irving bog "Sidste nat i Twisted River". Bogen handler om kokken Dominic Baciagalupo og hans søn Danny, som bor i et lille skovhuggersamfund, Twisted River. En skæbnesvanger nat forveksler Danny den lokale sherifs kæreste, og fars elskerinde, med en bjørn og slår hende ihjel. Dette medfører faren og sønnens flugt fra byen, med eneste kontakt til deres forhenværende hjem gennem en god ven, Ketchum. Dominic og Danny når at flytte meget rundt i USA for til sidst at ende i Canada. Det er dog ikke selve flugten der er størst fokus på, men mere hvilke mennesker de møder, hvilke venskaber de får, hvilke arbejder de foretager sig, samt hvilke fortidige begivenheder Dominic fortier. Fader-søn forholdet er i fokus, som er et gennemgående tema i flere af Irvings bøger. Det er en rigtig god og dejlig fortælling, dog synes jeg at der bliver sprunget lidt for meget frem og tilbage i tid. Istedet for at være en udfordring, synes jeg det forvirrede mig og gjorde det svært at finde rundt i 'hvor vi nu var henne'. Men uanset hvad er det en god og anbefalelsesværdig bog.

  SvarSlet
 10. Jeg har læst Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson - læs min anmeldelse her :)
  http://sannebogorm.blogspot.dk/2012/09/den-hundredarige-der-kravlede-ud-ad.html

  SvarSlet
 11. Jeg har læst en fantastisk bog af den amerikanske sorte menneskeretsforkæmper Mary Angelou. Min udgave var på fransk, men hendes værker findes på engelsk, og er den måske smukkeste måde at bearbejde identitetskrisen mellem at være Ude eller Hjemme som sort amerikaner nedstammende fra slaver. Monumentalt!

  http://nilleslitteratur.blogspot.com/2012/10/un-billet-davion-pour-lafrique-mary.html

  SvarSlet